måndag, augusti 08, 2011

Morotsfrallor


Wohoo vilka saftiga frallor. Tack vare morötterna och keson får du supersaftiga frallor som håller sig ett par dagar extra. Det här är bland det bästa brödet jag någonsin bakat och Daniel var mäkta impad! Sååå saftigt och luftigt, med en perfekt sälta. Det här kommer bli en klassiker på kräftskivan, buffén, midsommar ... Dessutom går det så snabbt att göra och det skall bara jäsa i korta omgångar.

Jag slängde in 1/2 dl vatten när jag satte i frallorna i ugnen och då får du en lite , "ciabattaaktig", yta. Jag rullade brödet till två rullar/korvar, plattade till, och skar i bitar. Då får du ett fyrkantigare bröd, men du kan givetvis rulla dem också. Om du vill ha stora frallor så får du ut 12 stycken, om du vill ha normalstora blir det 18 st.

Tänk på att degen ska vara kletig så tillsätt inte mer mjöl

12 stora/18 normala

50 g jäst
5 dl vatten
5 dl finrivna morötter
250 g keso
2 tsk salt
1 msk olja
knappt 2 l mjöl

Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med det ljumna vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in mjölet. Degen kan bli lite kladdig av keson så ta inte i för mycket mjöl. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, tar ca 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda den en kort stund. Dela den på mitten och rulla ut två tjocka längder. Platta till dem med och skär önskade stora bitar. Lägg dem på en plåt  med bakplåtspapper, täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ungefär 20 minuter. Värm samtidigt ugnen till 250 grader. Pensla bröden med lite vatten precis innan du ska lägga in dem för gräddning och strö eventuellt över pumpakärnor/solrosfrön. Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått fin färg, cirka 10 minuter för normala och 13 minuter för stora. Testa att knacka under plåten, låter det ihåligt är brödet klart.

8 kommentarer:

Victorias Provkök sa...

Tack för tipset, ska testas snart;) kramar Victoria på www.victoriasprovkök.se

Ida sa...

Hej. Igår gjorde jag dina morotsfrallor och de blev supergoda : ) Även i detta husåll var mannen imponerad : ) Jag har en fråga, i receptet står följande: "Jag slängde in 1/2 dl vatten när jag satte i frallorna i ugnen och då får du en lite , "ciabattaaktig", yta". Betyder det att du penslade på det på frallorna? Jag har aldrig bakat bröd förut så jag fattade inte riktigt. I eftermiddag ska jag testa att göra dina chokladmuffins. Tack för en superbra blogg. Kram Ida

Sara sa...

Hej Ida. Va kul att du testade frallorna, de är sååå goda. Jag slänger in vattnet på botten av ugnen och stänger luckan SNABBT!! :-) Återkom när du bakat chokladmuffinsen!!
Blir så glad att du gillar bloggen.
Kram Sara

Mia sa...

Dessa måste jag baka imorgon!! Hittade till din blogg igår när jag letade bloggar på bloggtoppen, och den har redan blivit en favorit!!

Sara sa...

Jaaa, baka dem! Såå goda! Gjorde ett gäng i onsdags - still fresh ;-)

Va kul att du gillar min blogg, blir så glad :-) Hoppas du kommer tillbaks och berättar hur det gick!

Kram Sara

Mia sa...

Bakade dom för andra gången idag, sååå goda och luftiga!!

Sara sa...

Ja, dom är nästan snuskigt goda ;-) Testa gurkfrallorna! Sååå snabba att göra!!

Kram Sara

Anonym sa...

Vilken otroligt inspirerande blogg, den ligger som snabblänk bland mina favoriter. Har precis bakat morotsbrödet, fantastiskt gott! :)