torsdag, september 01, 2011

Grötbröd




Wow, ytterligare ett favoritrecept att lägga till samlingen. Det här kan vara det godaste brödet jag bakat. Brödet baseras på en gröt och det ger ett mustigt och GRYMT SAFTIGT bröd! Testa det här och jag lovar att ni kommer få ett nytt favvobröd!
Hittade receptet hos Söta saker och det ser ut och påminner om mitt grymma recept på tekakor. Man kan väl egentligen nog säga att det är samma bröd fast olika namn.
Tack vare gröten i brödet så blir bröden saftiga och klarar ett par dagar utan att bli torra. Gör som jag - frys in halva satsen och ta fram en och en.

Jag gör bröden i 100 g-storlek, tycker det blir lagom. Du kan med fördel halvera satsen om du inte vill ha så många bröd. Vill du ha dem som tekakor, se till att platta ut dem ordentligt för de jäser på höljden! Du kan platta ut dem bara något om du vill få mer frallform på dem och kunna dela bröden på mitten.

 12 st

1 1/2 dl havregryn (jag använder fullkorn)
2 1/2 dl vatten
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 paket  jäst
1/2 dl socker eller sirap
1/2 tsk salt
ca 1 l vetemjöl
.
Koka samman havregryn och vatten till en gröt. Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter. Blanda i mjölken och smula därefter ner jästen och rör tills den löser sig i gröten. Rör ner socker eller sirap och salt och arbeta därefter ner vetemjölet. Använd så mycket som behövs för att få en fin degkonsistens där degen släpper bunken. Jäs alltsammans under duk i 30 minuter. Baka ut till små bullar, platta eller kavla dem till runda platta tekakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Grädda i 250 grader i cirka 6 minuter om du plattat ut dem till thekakor, annars 8-10 minuter.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Gud! Dina bröd ser sååå goda ut! :) Du får mig att vilja baka igen! Vilket jag inte har gjort på länge! Grymt fina bilder du tar också!

Anonym sa...

Förresten, använde du vanlig "blöt" jäst eller torrjäst?

Sara sa...

Åh tack!!! Va gullig du är!! Det är såå enkelt att baka det här brödet. Jag använde torrjäst men vilket som går bra!
Testa nu det här brödet.
Kram Sara

Anonym sa...

Köpte ditt grötbröd igår på stan och har ätit till frukost idag, mums! Skulle köpt din chokladmarmelad men det var lite tomt i plånkan just då. Pussss/ Malin.S

lina sa...

Googlade "grötbröd" och hittade detta receptet, måste provas :) Men, jag undrar, ska det bara var 1/2 dl havregryn? I en hel sats skulle det ju vara 3 dl havregryn, borde det inte bli 1 1/2 dl havregryn i detta som är halverat? Kram

Sara sa...

Hej! Tack för din uppmärksamhet! Du har rätt!!!

Kram Sara

Margareta sa...

Det här blev ju väldgit fluffigt och gott. Jag bytte ut 2 dl av vetemjölet till kruskakli, fungerade alldeles utmärkt.

Mjölkfri mat sa...

Gud så gott det ser ut! Jag sprider vidare med hänvisning till dig och ursprungskällan på mjolkfrimat.wordpress.com! Kan man få låna bild också?

(Jag tar självklart ner det om du inte vill ha det där - säg bara till!)

Anonym sa...

Hej.

Om det inte stämmer med 1 1/5 dl havregryn så får du gärna ändra det i receptet.
Mina ligger nu på jäsning och jag scrollade igenom kommentarerna medans, så jag upptäckte det lite för sent.

/ anna

Anonym sa...

Mmm, goda bullar blev det :-) Tillsatte även ett par rivna morötter vilket funkade jättebra...

Sara sa...

Åh va roligt! Ska testa med morot jag med, tack för tipset!

Kram Sara

Elaine--85 sa...

Jag har bakat bröd varannan helg ända sen i påskas med nya recept varje gång, och det här är det bästa hittills! Men jag använde instickstermometer för att kolla tempen innan jag tillsatte jästen. Fick låta mjölkgröten svalna typ 5 minuter innan den kom ner i 37 grader... Men sen jäste det till stora fluffiga tekakor :-D

Anonym sa...

Hej!Alltså VÄRLDENS godaste, jag kan inte sluta äta utav det..otroligt gott o går bra med både söta o lite mer matiga pålägg!! Ny favorit! Jag penslade dom en aning andra gången jag bakade dom o strödde på lite vallmo, linfrö m.m., supernice :) Tina

Anonym sa...

"Halkade in" på det här receptet, men så gott! Nu blir det att kika på dina andra recept :-)

Glen sa...

Om nu kryddar med anis blir brödet mkt godare!

Ulrika sa...

Jag använde AXA fruktmüsli (innehåller mycket havregryn) och tog 0,5 dl honung och 0,5 (vit) sirap. Barnen älskade det!

(Müslin var köpt billigt på matsmart.se)

Ulrika sa...

RÄTTELSE: I stället för socker tog jag hälften honung och hälften sirap. (Gjorde dubbel sats och måtten blev därefter.)