Klassiska snurror med kanelfyllning
Det här är det bästa bullreceptet enligt mig. Det är mammas recept som hon använt sig av genom alla år. Det ger, tack vare ägget, saftiga bullar. Jag gräddar helst klassiska snurror i en muffinsplåt (med formar), då håller de formen och bevarar sin saftighet. Gör du knutar kan du grädda dem på en plåt med bakplåtspapper.
Fyll bullarna med din favoritfyllning, jag brukar dela degen och fylla dem med två olika fyllningar. Rör ihop fyllningen i en skål och bred sedan på - det ger saftigare bullar.
ca 45 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1,3 l vetemjöl
fyllning
100 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
eller
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
eller
200 g riven mandelmassa
50 g smör
pensling
1 ägg + t ex pärlsocker, flagad mandel, hackad mandel, farinsocker
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och kardemumman och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och socker. Rör tills det löst sig. Tillsätt ägget och mjölet. Rör till en smidig deg som släpper från kanterna. Pudra över mjöl, täck med duk och jäs i 30 minuter. Stäng alla fönster!
Baka ut degen till önskade bullar och fyll med valfri fyllning. Täck bullarna med duk och låt jäsa ca 30 minuter igen. Pensla bullarna med ägg ocg strö över valfri topping. Grädda mitt i ugnen, i 8-10 minuter, i 250 grader (inte varmluft).
Låt bullarna svalna på galler.
2 kommentarer:
Hej! Man tackar för bullreceptet! :-) Blev verkligen toppen fina bullar! Dock körde jag på med varmluften... skall sparas för all framtid...
Jane
Hej!
Tack för fint recept! Jag undrar dock om 1,3 l mjöl är enligt vanlig litermått? Oftast är litermått olika beroende på om det är vätska eller mjöl? Hur mycket blir det i gram eller dl?
Tack på förhand!
Lena
Skicka en kommentar