söndag, januari 01, 2012

Italiensk nötkolapaj



Mums säger jag bara!! Den här grymma pajen var mammas (och pappas) bidrag på vår nyårsmiddag.

En härlig paj med kola- och nötsmak som smakar bäst med nåt syrligt till som t ex lemon curdgrädde och bär. Vi satt tysta allesammans och det enda vi sa va "Mmmm.....". Det är ett bra betyg, det!

Den håller upp till en vecka övertäckt i rumstemperatur. Väldigt bra, tycker jag!

Receptet hittade mamma i Allers veckotidning (mammas receptbibel).

10-12 bitar

Pajdeg
125 g smör
1/2 dl socker
3 dl vetemjöl

Nötfyllning
1 dl socker
3 msk honung
4 msk smör
1 msk idealmjöl
70 g pinjenötter
120 g skalade mandlar

Servering
t ex lemon curdgrädde och bär

Smält smöret till pajdegen, blanda ner socker och mjöl och rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 27 cm i diameter, förgrädda i 200 grader, i 8 minuter, i mitten av ugnen. Blanda socker, honung, smör och mjöl i en kastrull. Sjud upp under omrörning. Lägg pinjenötter och mandlar i pajskalet och häll över kolasåsen. Grädda pajen i 20-25 minuter, tills nötterna fått en gyllene ton. Servera pajen avsvalnad med t ex lemon curdgrädde och bär.

4 kommentarer:

Vardaxlyx sa...

God fortsättning till söta du!
Kramkram

Sara sa...

Tack ska du ha, detsamma!! Hoppas du hade en lyckad kväll igår, din mat såg onekligen fantastisk ut. Precis i min smak :-)

Kram Sara

Linda sa...

Jag dog just. Den här måste jag komma ihåg att göra när det vankas finfika. Så helt i min stil.

Sara sa...

Dog nästan när jag åt den ....