lördag, februari 18, 2012

Hemmagjord bearnaisesås





Hemmagjord bearnaisesås .. what can I say? Så grymt gott, kanske för att man inte gör det så ofta ... typ aldrig :-)

En hemmagjord bearnaisesås är inte alls svår att få till, bara man tar det lugnt och försiktigt. Det viktiga är att man inte har för varmt vatten i vattenbadet, annars är det inte alls krångligt.

4 personer

150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
4 st krossade vitpepparkorn
1-2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
2 msk vatten (igen)
1-2 msk färsk, finhackad dragon eller 1-2 tsk torkad
2 msk finhackad persilja

Smält smöret i en kastrull. Finhacka löken och krossa vitpepparkornen i en mortel. Häll vinäger, vatten, schalottenlök och vitpepparn i en såskastrull. Låt det koka upp. När vätskan nästan kokat bort tillsätt då ytterligare vatten. Sila (så lök och vitpepparkorn försvinner) och häll i en mindre, rostfri skål. Sät i vattenbad. Tänk på att vattnet ska vara varmt men inte koka i vattenbadet.  Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa lugnt (gärna ballongvisp. Såsen tjocknar nu. Tillsätt därefter det smälta smöret, lite i taget under vispning. Jag brukar ta bort skålen från värmen i omgångar, det blir lättare att hälla ner smöret då. Rör ner dragon och persilja. Skulle såsen skära sig börjar du om med en äggula och vispar sedan ner den "spruckna" såsen. Servera såsen kall eller ljummen. Värm den INTE för mycket, då spricker den.

Inga kommentarer: