onsdag, september 26, 2012

Hälsobröd




Wow, vilken limpa! Min fina vän H bjöd på den här limpan när jag var hemma hos henne på kvällsmys. Mmmmm... älskar blandningen av valnötter, aprikoser och linfrön. 

Glöm alla luftiga bröd, det här är ett kompakt bröd med underbart tuggmotstånd och som mättar riktigt bra! Eftersom brödet innehåller bikarbonat görs det i ett kick - utan jäsning eller knådning. Bröd bakat på bikarbonat (t ex scones) bör ätas samma dag men den här limpan behåller sin saftighet tack vare det rivna äpplet och yoghurten. 

Brödet innehåller varken olja eller smör!

1 limpa

2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl (eller vad som finns hemma)
1 dl hela/krossade linfrön
1 dl hackade nötter (gärna valnötter)
1 dl hackade, torkade aprikoser
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
1 rivet äpple
2-3 msk sirap

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt sedan resten. Häll i en brödform/rak sockerkaksform med bakplåtspapper i. Tryck till så formen fylls ut till kanterna. Gräddas i nedre delen av ugnen, i 175 grader, i 1 1/2 h.

3 kommentarer:

Victoria sa...

Mm så gott, har gjort liknande bröd tidigare:)
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Anonym sa...

Låter gott! Bakade dina grötfrallor igår! Vilket bröd!!! Alla tummar upp! Barnen och till och med mannen tyckte det var gott! ��
Ha det bra!
Kram Alexandra

Sara sa...

Tack ska ni ha!!

Jaså Alexandra, TILL OCH MED mannen tyckte om det? Är han kräsen? :-)
Krama om T från mig!

Kram Sara