söndag, september 09, 2012

Nutellasemifreddo

Jag skar den överblivna semifreddon i bitar och slängde in i frysen.
Bara att ta fram när begäret efter nåt sött faller på ....

Jag har suktat efter att göra det här receptet sen jag såg det hos Matplatsen för nåt år sen. Nu har jag ÄNTLIGEN fått tummen ur och jag saknar ord ... Det här kan vara det godaste jag ätit i glassväg. Smakar Nogger fast 1000 ggr bättre!

Semifreddo betyder halvfryst och det är så den skall serveras. Den fullkomligt smälter i munnen - sååå galet krämig. Den går snabbt att göra, bara 4 ingredienser, och det enda "krångliga" är att du behöver 3 bunkar. 

Enligt receptet räcker en hel sats till 8-10 bitar. Jag halverade receptet och det blev en liten springform. Vi var 4 som åt och halva gick åt, så räkna med att en sats räcker till 16 bitar. 

Du kan frysa den i springform, rak form, i portionsformar som t ex muffinsformar, mufinsplåt, glas, suffléformar ....

Enligt receptet skall det även vara marängbotten + maräng i glassen, men det hoppade jag. Här finns receptet med maräng.


8-10 bitar (16 enligt mig)

4 ägg

2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)


Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig. Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde och vitorna. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten. Fyll upp smeten i en form/portionsformar. Frys i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten. Beroende på hur du fryst semifreddon, ställ fram dem lite innan. Ju mindre form - desto snabbare smälter den.

2 kommentarer:

pepparkakshuset sa...

Visst är den gudomlig!? Dock i sötaste laget när jag hade i all nutella, så jag har för mig att jag skrev note to self om att byta hälften av nutellan mot mörk choklad till nästa gång.

Sara sa...

Aaah..det måste jag testa!

Kram Sara