söndag, augusti 14, 2011

Sockerkaka med hackad mörk choklad

Jag gräddade kakan i den vänstra formen

Jag tycker om att experimentera. Idag genom att göra 1 sats sockerkakssmet och smaksätta den på två olika sätt. Inga smaksensationer, utan mest bara för att "skoja" till den klassiska smeten.

Ena halvan smaksattes med hemmagjord vinbärssylt (recept här) och andra halvan med hackad, 72 % choklad. Ner i två mindre formar och in i ugnen. Tänk på att gräddningstiden blir kortare iom att du har mindre volym smet i formarna. Räkna med ungefär 30 minuter om du har en form med "hål" i mitten. Har du däremot en hel, ganska djup form får du dock räkna med längre tid. Som sagt, ha koll på kakan och testa med sticka. Jag gräddade kakan i en liten rund form och tog ut den efter 30 minuter - perfekt!

Vänd chokladhacket i lite av mjölet, annars sjunker de till botten.

Serveringsförslag; lemoncurd grädde som brytning mot den bittra chokladsmaken. Alt vispad grädde med lite creme fraiche i.

3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör 

 smaksättning
mörk 72 % choklad (100 g för hel sats, 50 g för halv sats)

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt det i äggsmeten. Tillsätt den grovt hackade chokladen och rör sist i det avsvalnade fett. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader, längst ner i ugnen, i ca 30-45 minuter beroende på form och mängd (känn med sticka).

2 kommentarer:

Lina i vbg sa...

gjorde denna smaskiga sockerkaka, inspirerad av dig fast efter leilas sockerkaksrecept! den blev toppen :) hög och fin som bara den! tycker oxå att kokos gör kakan ännu smaskigare! hur gick det på nya jobbet?

Sara sa...

Åh va roligt! Så kul när man lyckas :-)

Det går bra på jobbet, man somnar gott på kvällarna ;-) Im åker vi till Danmark på utbildning, ska bli kul. Hur länge har du jobbat efter semestern?

Kram Sara